Härkäpapupata

4:lle (ohje Jaakko Nuutila, Luonnonvarakeskus Luke )

  • 400 g kuivattuja kuorellisia härkäpapuja
  • 2 l vettä
  • 2 kpl valkosipulinkynttä
  • 4 kpl keskikokoista keltasipulia
  • 4 kpl tomaattia
  • tuoretta chiliä, lehtikorianteria, mustapippurirouhetta, suolaa

Huuhdo härkäpavut ja laita ne kylmään veteen turpoamaan noin 10 tunniksi. Huuhdo pavut ja laita ne ja 2 litraa vettä pataan tai kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pinnalle nouseva vaahto. Lisää kattilaan hienonnettu sipuli ja valkosipuli, peitä kannella ja keitä 2-2,5 tuntia, eli kunnes pavut alkavat hajoamaan ja ruoka rupeaa sakenemaan.

Lisää tomaatit lohkoiksi ja lohkot viipaleiksi ja hienonna lehtikorianteri. Lisää tomaatti, pippuri sekä suola kattilaan. Anna hautua vielä 15 minuuttia. Sekoita lopuksi joukkoon hienonnettu lehtikorianteri.

Härkäpapupataa tulee sekoittaa kypsennyksen aikana, koska varsinkin loppuvaiheessa se saattaa helposti palaa pohjaan. Tarjoa sellaisenaan, pitaleipien tai vaikkapa keitetyn ohran kanssa.

Härkäpapupata voidaan valmistaa myös kuorituista härkäpavuista, keittoaika tällöin 45 min – 1 h (Arolan tilan huom.)