Hernekeitto

4:lle

  • 3 dl kuivattuja puolikkaita herneitä huuhdeltuna ja valutettuna
  • 1 sipuli
  • 1 porkkana (selleriä, purjoa)
  • 1 kana- tai kasvisliemikuutio
  • noin 7 dl vettä
  • savukinkkua
  • suolaa, mustapippuria, meiramia, sinappia maun mukaan

Kuullota hienonnettu sipuli öljytilkassa kattilassa. Lisää joukkoon huuhdellut herneet, paloitellut vihannekset sekä vesi. Kiehauta ja keitä noin 15 min.

Lisää joukkoon suikaloitu savukinkku sekä liemikuutio. Keitä vielä noin 30 min tai kunnes herneet alkavat soseutua. Lisää vettä tarvittaessa keittämisen aikana.

Mausta keitto suolalla, pippurilla, meiramilla ja sinapilla.

Vinkkejä:

Halutessasi herkutella lorauta kypsään keittoon 1 dl kermaa, kuumenna uudelleen ja tarjoile piparjuuriraasteen kera.

Kasvisversiossa jätä kinkku pois ja lisää vihannesten määrää. Kasvishernekeiton voit halutessasi soseuttaa. Tarjolle tuotaessa ripottele pinnalle esimerkiksi hienonnettua purjoa tai paprikaa.

Kasvikset antavat täyteläistä makua niin kasvis- kuin lihaisellekin hernekeitolle. Sipulin ja porkkanan ohella hernekeittoon sopivat hyvin esimerkiksi selleri, purjo, valkosipuli ja peruna. Keittämisen loppuvaiheessa keittoon voi lisätä myös suikaloitua lehtikaalia tai pinaattia.

Kinkun voit korvata esimerkiksi jauhelihalla tai siskonmakkaroilla. Uusia makuja saat saat lisäämällä keittoon voimakkaan makuista makkaraa, esimerkiksi pippurisalamia.

Tilkka viinietikkaa terästää hernekeiton makua.

Kokeile vaihteeksi pitkään haudutettua hernekeittoa: hauduta keittoa hyvin miedolla lämmöllä 2-5 h. Voit kypsentää hernekeiton myös uunissa.