Maa-artisokkahernekeitto

  • 300 g kuorittuja maa-artisokkia
  • 2 porkkanaa
  • pala purjoa
  • puolikas sipuli
  • 1 valkosipulin  kynsi
  • 2 tl paprikajauhetta
  • (n. 300 g savukinkkusuikaleita)
  • 1,2 – 1,5 l kasvis- tai kanalientä
  • 300 g puolikkaita herneitä
  • rouhittua mustapippuria
  • (noin 1 dl kermaa)
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • öljyä paistamiseen

Kuullota hienonnettua sipulia öljyssä muutama minuutti. Lisää kattilaan maa-artisokat ja porkkanat viipaloituna sekä hienonnettu purjo, murskattu valkosipulinkynsi, paprikajauhe ja halutessasi lihasuikaleet. Jatka kypsentämistä seosta käännellen vielä hetki.

Lisää joukkoon puolikkaat huuhdellut herneet ja 1,2 l kasvislientä. Kiehauta keitto ja anna sen kypsyä miedolla lämmöllä noin 45 min välillä sekoittaen. Lisää nestettä tarvittaessa.

Kun herneet alkavat soseutua, lisää viinietikka sekä hatutessasi kerma, kuumenna keitto uudelleen. Ripottele tarjolle tuotaessa keiton pinnalle rouhittua mustapippuria.