Savulohihernekeitto

4:lle

  • 2,5 dl puolikkaita herneitä tai liotettuja puolikkaita härkäpapuja
  • 1 iso porkkana viipaloituna
  • 2 sellerin vartta viipaloituna tai pala juuriselleriä kuutioituna
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 250 g lämminsavukirjolohta
  • 1-2 rkl sitruunamehua
  • tilliä hienonnettuna
  • suolaa ja sitruunapippuria maun mukaan
  • noin 1,2 l vettä

Lisää kattilaan huuhdellut ja valutetut herneet/härkäpavut, vesi, porkkana, selleri ja sipuli, kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja anna keiton kypsyä miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia (härkäpavut noin 30 min), välillä sekoittaen. Lisää vettä tarvittaessa.

Kun herneet/härkäpavut alkavat olla pehmeitä ja soseutua, lisää sitruunamehu ja puolet lohesta. Anna keiton kypsyä vielä noin 5 min. Maista keittoa ja lisää suolaa ja sitruunapippuria maun mukaan. Lisää loppu lohesta keiton pinnalle tarjolle tuotaessa.