Hakkapeliitan hernehummus

Ohje: Jukka Turta / Koulutuskeskus Salpaus

  • 5 dl kuivattuja puolikkaita keltaisia herneitä
  • 5 valkosipulin kynttä
  • 1 l vettä
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl murskattua paahdettua kuminaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 2dl rypsiöljyä

Huuhdo herneet lävikössä ja keitä kypsäksi noin 50 min. Paahda valkosipulinkynsiä 200 -asteisessa uunissa 15 minuuttia. Murskaa morttelissa kumina ja paahda pannulla pari minuuttia.

Lisää valkosipulinkynnet ja kumina hernesoseen sekaan, soseuta sauvasekoittimella tai yleiskoneessa. Jäähdytä massa. Lisää jäähtyneeseen soseeseen suola ja rypsiöljy. Tarjoa hyvän leivän kera.

Vinkki:   Hummuksiin sopii hyvin niin keltainen kuin vihreä herne, vaihtelua saa erilaisella maustamisella. Ylläolevan ohjeen valkosipuli ja kumina voidaan vaihteeksi korvata esimerkiksi ruukullisella tuoretta lehtikaalia sekä hivenellä tuoretta korianteria, jolloin saadaan raikas vihreä levite. Arolan tilan huom.