Keltainen hernelevite

Alkuperäinen ohje http://www.foodandwine.com/recipes/

  • 3 dl keltaisia puolikkaita herneitä huuhdeltuna ja valutettuna
  • 1 pieni sipuli hienonnettuna
  • 1 laakerinlehti
  • 1 l vettä
  • 6 kpl puolikasta aurinkokuivattua tomaattia (öljyssä) valutettuna
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 3 isoa valkosipulinkynttä
  • 2 salottisipulia tai pala purjoa
  • 3-5 tuoretta basilikan lehteä tai 1,5 tl kuivattua
  • 1,5 tl kuivattua oreganoa
  • 0,5 tl tuoretta timjamia tai ripaus kuivattua
  • noin 1,2 dl oliiviöljyä

Lisää kattilaan vajaa 1 l vettä, huuhdellut puolikkaat herneet, hienonnettu sipuli sekä laakerinlehti. Kuumenna keitos kiehuvaksi, alenna lämpöä ja anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 30 min, kunnas herneet pehmenevät mutta eivät vielä hajoa. Valuta herneet ja poista laakerinlehti.

Yhdistä toisessa astiassa valutettu aurinkokuivattu tomaatti, viinietikka, valkosipuli, salottisipuli, basilika, oregano ja timjami ja soseuta tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää herneet ja sen jälkeen oliiviöljy vähitellen koko ajan seosta soseuttaen. Levitteen ollessa tasaista ja pehmeää lisää joukkoon suola ja pippuri, sekoita.

Valuta levitteen pinnalle hiukan oliiviöljyä ja tarjoile esimerkiksi paahdetun pita- tai muun leivän kera.

Huom. Ohjeessa voidaan käyttää keltaisen herneen sijasta myös vihreää puolikasta hernettä, hernerouhetta tai yön yli liotettua, huuhdeltua puolikasta härkäpapua. Hernerouhetta tai härkäpapua käyttäessäsi lyhennä hiukan keittoaikaa.