Falafelit

4-6:lle. Alkuperäinen ohje Jane Baxter

  • 3 dl puolikkaita, liotettuja härkäpapuja
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1/2 purjo hienonnettuna
  • 5 kevätsipulia hienonnettuna
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 1 tl hernejauhoa (tai vehnäjauhoa)
  • 1 rkl hienonnettua korianteria
  • 1 rkl hienonnettua persiljaa
  • 1 tl kuminaa
  • suolaa, ripaus cayennepippuria ja mustapippuria

Seesaminsiemeniä leivittämiseen, öljyä paistamiseen

  1. Huuhtele ja valuta huolella yön yli liotetut härkäpavut. Hienonna ne sauvasekoittimella karkeaksi tahnaksi muiden ainesten kanssa.
  2. Muotoile taikinasta 12-16 pihviä. Laita seesaminsiemenet lautaselle ja pyörittele pihvit seesaminsiemenissä.
  3. Laita öljyä pannulle noin 3 cm ja kuumenna öljy. Kypsennä pihvit vaaleanruskeiksi, 2-3 min molemmin puolin.

Tarjoile falafelit jogurttikastikkeen, flatbreadin ja maustetun kasvislisäkkeen kera.

Jogurttikastike

  • 2,5 dl maustamatonta jogurttia
  • 3 rkl tahinia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1/2 sitruunan mehu
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 rkl hienonnettua minttua

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi, lisää tarvittaessa hiukan kylmää vettä, niin että kastike on sakeudeltaan sopivaa.

Maustettu munakoiso-tomaattilisäke

  • 3 rkl oliiviölyä
  • 1 munakoiso, 1 cm viipaleiksi paloiteltuna
  • 3 valkosipulin kynttä ohueiksi viipaloituna
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 1/tl sokeria
  • hiven cayennepippuria
  • loraus balsamiviinietikkaa
  • suolaa ja mustapippuria
  • hienonnettua korianteria, minttua tai persilja
  1. Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kypsennä munakoisoviipaleet kullanruskeiksi. Nosta viipaleet pannulta ja valuta talouspaperin päällä.
  2. Lisää vuorostaan valkosipuliviipaleet pannulle ja anna kypsyä muutaman minuutin matalalla lämmöllä, älä anna palaa. Lisää joukkoon tomaattimurska, hiven sokeria ja cayennepippuria.
  3. Lisää lämpöä ja anna seoksen kypsyä noin 10 min, kunnes se on sakeaa. Lisää munakoiso takaisin pannulle. Kuumenna vielä varovasti, lisää joukkoon loraus balsamiviinietikkaa. Mausta hyvin suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi tuoreet, hienonnetut yrtit.