Herne/härkäpapusose

4:lle

  • 3 dl kuivattuja puolikkaita herneitä huuhdeltuna tai puolikkaita härkäpapuja yön yli liotettuina
  • 1 sipuli silputtuna
  • noin 5 dl vettä
  • kasviöljyä
  • suolaa
  • pippuria
  • noin 1 dl kermaa
  • hyppysellinen jauhettua muskottipähkinää

Lisää kattilaan noin 5 dl vettä sekä huuhdellut herneet/härkäpavut. Kuumenna kiehuvaksi, laske lämpöä ja hauduta keitosta 45 – 60 min. Lisää suola keittämisen loppupuolella. Soseuta keitetyt herneet/härkäpavut.

Kuullota hienonnettu sipuli öljyssä, sekoita soseen joukkoon. Lisää kerma. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Tarjoile herne/härkäpapusose perunasoseen tapaan esimerkiksi pihvien tai pyöryköiden ja puolukkasurvoksen kera.