Yrttiherne/härkäpapusose

4:lle

  • 3 dl kuivattuja, huuhdeltuja puolikkaita herneitä huuhdeltuna tai härkäpapuja yön yli liotettuina
  • pieni porkkanaa
  • pieni sipuli silputtuna
  • laakerinlehti
  • yrttejä (persiljaa, salviaa, timjamia ja/tai rosmariinia)
  • vettä
  • suolaa
  • (sokeria)
  • voita
  • viherpippuria

Kuullota sipuli öljytilkassa kattilassa. Lisää joukkoon huuhdellut herneet tai härkäpavut, viipaloidut porkkanat, laakerinlehti ja vettä niin että kasvikset peittyvät. Kuumenna seos kiehuvaksi, hauduta miedolla lämmöllä noin 45 min. Lisää vettä tarvittaessa. Lisää suola keittämisen loppuvaiheessa kun herneet/härkäpavut alkavat soseutua.

Soseuta kypsä sose sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää soseeseen kunnon voinokare ja mausta hyvin suolalla, hipusella sokeria, tuoreilla yrteillä sekä viherpippurilla. Tarjole esimerkiksi kasvis- tai lihapyöryköiden sekä raikkaan salaatin kera.